Githa van Eeuwen

Ontdekken, verzamelen en ‘vorm’ geven, dat ben ik. Ik hou van maken, van urenlang prutsen en dat het dan langzaam precies zo wordt als ik me had voorgesteld.

Mijn kinderwereld was magisch en ik vond mijn inspiratie overal. In de boeken en films die ik verslond. Op de zolder van mijn oma – al die oude spulletjes en foto’s waar ze prachtig over kon vertellen. En vooral tijdens mijn omzwervingen in de plaatselijke natuur, waar ik van alles vond – dood of levend – en mee naar huis bracht. Aan de keukentafel van mijn moeder vervlocht ik mijn verzamelde vondsten en indrukken met mijn binnenwereld in een eindeloze stroom tekeningen, knutsels, verhaaltjes en strips.

Maar all children grow up (except one, volgens Peter Pan). Ik vloog uit, ging een communicatiestudie doen en werken in een groot bedrijf. De drang om te maken bleef en ik volgde de avondopleiding bij de Fotoacademie Amsterdam. Al snel maakte ik fotomanipulaties met honderden beeldlagen, als ‘volwassen’ variant op wat ik eerder deed aan die keukentafel. En dát was het moment – nog niet eens zo lang geleden – dat ik besloot om mijn oude liefde weer op te pakken. Verzamelen. Tekenen. Schilderen. Knutselen. Schrijven.

Sinds kort werk ik aan een serie ‘Peculiar Stories’- handgemaakte illustraties-met-een-verhaaltje waarin fantasie en realiteit elkaar ontmoeten. Gewoon, omdat ik de wereld mooier vind net naast de werkelijkheid. Reis je een eindje met me mee?