Githa van Eeuwen

Ontdekken, verzamelen, ‘vorm’ geven. Dat ben ik. Iets maken, urenlang prutsen en dat het langzaam precies zo wordt als ik me had voorgesteld.

Mijn kinderwereld was magisch en ik vond mijn inspiratie overal. In de boeken en films die ik verslond. Op de zolder van mijn oma – al die oude spulletjes en foto’s waar ze, als ik geluk had, prachtig over kon vertellen. Tijdens mijn omzwervingen in de plaatselijke natuur, waar ik van alles vond – dood of levend – en mee naar huis bracht. Aan de keukentafel van mijn moeder verwerkte ik mijn verzamelde vondsten en indrukken in een eindeloze stroom tekeningen, knutsels, verhaaltjes en strips.

Maar all children grow up (except one, volgens Peter Pan). Ik ging een communicatiestudie doen, en werken in een groot bedrijf. De drang om te maken bleef en ik volgde de avondopleiding bij de Fotoacademie Amsterdam. Al snel maakte ik fotomanipulaties met honderden beeldlagen, als ‘volwassen’ variant op wat ik eerder deed aan die keukentafel. Dat was het moment – nog niet eens zo lang geleden – dat ik besloot om mijn oude liefde weer op te pakken. Verzamelen. Tekenen. Schilderen. Knutselen. Schrijven.

Sinds kort werk ik aan een serie Peculiar Stories – handgemaakte illustraties-met-een-verhaaltje, waarin fantasie en realiteit elkaar ontmoeten. Gewoon, omdat ik de wereld mooier vind net naast de werkelijkheid. Reis je een eindje met me mee?