Githa van Eeuwen

Tekenen en schilderen, dagdromen, ontdekken. Dat ben ik in een notendop. Met mijn handen werken, zelf iets maken en dat het dan precies zo wordt als ik me had voorgesteld, is waar ik het meest van hou. En ik ben gek op verhalen.

Ik herinner me de zolder van mijn oma, een magische plek waar mijn fantasie overuren draaide. Het oude behang dat van de muren bladderde, de krakende vloerplanken. De talloze donkere hoekjes en ongedefinieerde silhouetten (die soms echt bewogen!) In de stoffige banen zonlicht, omringd door oude spullen met elk hun eigen verhaal, was ik in een compleet andere werkelijkheid. Eentje met heel andere regels dan in mijn eigen leventje van school, sport, je bord leegeten en op tijd naar bed.

Maar all children grow up (except one, volgens Peter Pan), dus ging ik een communicatiestudie doen, en werken in een echt bedrijf. De magie bleef, altijd op de achtergrond, en ik deed een avondopleiding bij de Fotoacademie Amsterdam. Ik ging steeds meer freelance fotograferen, tot ook dat een serieuze baan werd en ik mijn oude liefde voor tekenen weer oppakte. En boetseren. En knutselen. Er zijn een hoop waanzinnige projecten voorbij gekomen in die tijd.

Al die omzwervingen en uitstapjes hebben uiteindelijk geresulteerd in deze Peculiar Stories – handgemaakte illustraties-met-een-verhaaltje – waarin fantasie en realiteit elkaar ontmoeten. Gewoon, omdat ik de wereld mooier vind net naast de werkelijkheid. Reis je een eindje met me mee?